Kamperen aan het IJsselmeer | ANWB Camping (2024)

Wandelen door de duinen, zwemmen in het meer, fietstochten door de omgeving en verse vis bij de maaltijd: Een vakantie aan het IJsselmeer is geschikt voor zowel gezinnen als stellen die liever geheel zelfstandig vanuit de camper hun vakantiebestemming ontdekken.

Bijzonderheden van kamperen aan het IJsselmeer

Wie een vakantie aan het IJsselmeer plant, heeft keuze te over. Langs de oevers van het meer zijn veel campings te vinden. Vooral aan de oostelijke oever is er een keur aan campings, van eenvoudige plaatsen tot luxe campings. Sommige liggen direct aan het water, zodat de volgende badgelegenheid op steenworp afstand ligt.

Sommige campings aan het IJsselmeer bieden ligplaatsen voor boten of een verhuurstation in de directe omgeving. Iets verder landinwaarts zijn er ook aan te bevelen campings die punten scoren met hun directe nabijheid tot het volgende dorp of met hun ligging in de duinen.

Aankomst

Het IJsselmeer ligt in het westen van Nederland en is vanuit vele delen van Duitsland in enkele uren te bereiken. Keulen ligt bijvoorbeeld op slechts 260 km, Hamburg op 400 km, Berlijn op 650 km en Frankfurt am Main op 450 km. Vanuit het zuiden, westen of midden van Duitsland passeert u kort na Emmerich am Rhein de grens met Nederland. Daar aangekomen leidt de A50 vrijwel rechtstreeks naar het IJsselmeer. Komende vanuit het noorden bereikt u het buurland na de Nedersaksische gemeente Bunde, en gaat de reis verder via de A7 en A6 naar het meer. Langs alle routes zijn voldoende rustplaatsen waar u zich kunt verfrissen. Als u vanuit het zuiden van Duitsland reist, kan de snelste route door België lopen. In dat geval moet u er rekening mee houden dat campers die meer dan 3,5 ton wegen en in België zijn geregistreerd, niet door België mogen rijden.

Bestemmingen aan het IJsselmeer

Schilderachtige dorpjes en historische stadjes wachten op vakantiegangers rond het IJsselmeer. U kunt de bestemmingen langs de kust bereiken per fiets of over het water over het meer.

Urk

Urk was vroeger een eiland en is nu een idyllisch vissersdorpje aan het IJsselmeer. In de kleine haven liggen zeilboten voor anker, waarvan vele in traditionele Friese stijl, wat de omgeving een historische sfeer geeft. Het centrum van Urk bestaat uit smalle, kronkelende straatjes met vakwerkhuizen met een rijke geschiedenis. Tijdens uw bezoek moet u ook een bezoek plannen aan de Urker vismarkt, met als specialiteit gerookte paling uit het IJsselmeer.

Enkhuizen

Het stadje Enkhuizen is een aanrader voor alle vakantiegangers die een kijkje willen nemen in het verleden van de regio. In de stad zijn verschillende historische gebouwen te ontdekken, maar ook een bezoek aan de musea is de moeite waard. De bezienswaardigheid van de stad is de Drommedaris, de machtige voormalige vestingpoort uit de 16e eeuw. Het stadsbeeld wordt ook gekenmerkt door de torens van de Westerkerk en de Zuiderkerk. Voor wie geïnteresseerd is in cultuur is een omweg naar het Zuiderzeemuseum aan te bevelen, waar traditionele ambachten deels in de openlucht worden gepresenteerd.

Top 5 bezienswaardigheden

  • Vlietermonument: Het Vlietermonument is het sluitstuk van de 32 km lange dijk. De uitkijktoren van het gebouw biedt een spectaculair uitzicht over de omgeving.
  • Kazemattenmuseum Kornwerderzand: De historische bunkers zijn gebouwd vanaf de jaren 30 en zijn nu te bezichtigen.
  • Aviodrome: In het luchtvaartmuseum in de stad Lelystad zijn historische vliegtuigen uit verschillende tijdperken te bewonderen.
  • Koninklijke Tichelaar: De Koninklijke Steenfabriek in Makkum produceert onder andere waardevol keramiek en fijn porselein.
  • Kasteel Radboud: Het middeleeuwse kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw en doet tegenwoordig dienst als museum dat informeert over de geschiedenis van de West-Friezen.

Top 2 insider tips

  • Kaasmarkt Hoorn: Slechts een paar kilometer van de oever van het IJsselmeer ligt de kustplaats Hoorn. Hoorn was ooit een belangrijke vertrekhaven voor specerijenhandelaren die naar verre delen van de wereld reisden. Tegenwoordig is vooral de beroemde kaasmarkt een bezoek waard, waar uitgelezen Goudse, Edammer en andere kazen te koop zijn.
  • Woudagemaal: Het Woudagemaal bij Lemmer staat om verschillende redenen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Enerzijds is het de grootste en laatste werkende stoomschepinstallatie ter wereld, anderzijds wordt het gebouw beschouwd als een uitstekend voorbeeld van de bouwstijl van de Amsterdamse School.

Activiteiten en excursies

Alleen, met z'n tweeën of met het gezin: als u uw vakantie doorbrengt op een camping aan het IJsselmeer, vindt u in de omgeving allerlei excursiebestemmingen om uw verblijf in het westen van Nederland op te leuken.

Animatie en informatie in het openluchtmuseum

In Batavialand ontdekt u op een kleine ruimte 7000 jaar ontwikkeling in Nederland. De spectaculaire attracties gaan terug tot de prehistorie en omvatten reconstructies die het verleden tot leven brengen. Het absolute hoogtepunt van het park is de getrouwe replica van een zeilschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Een ritje met de museumspoorlijn

Een historische stoomlocomotief rijdt dagelijks tussen Hoorn en Medemblik op een traject dat al in de 19e eeuw werd aangelegd. De trein legt het traject van 20 km in een rustig tempo af, zodat de passagiers kunnen genieten van het omringende landschap. Een combinatie van een treinreis en een aansluitende tocht per museumschip van Medemblik naar Enkhuizen is ook mogelijk.

Het IJsselmeer verkennen per jacht

Een stijlvolle manier om de ongerepte natuur van het IJsselmeer te ontdekken is een tocht met een jacht. In verschillende kustplaatsen, zoals Lemmer, Medemblik of Enkhuizen, zijn jachten en andere boten te huur en ontbreekt het zeker niet aan faciliteiten.

Evenementen

De vakantieoorden rond het IJsselmeer bieden een rijk en gevarieerd programma aan vrijetijdsactiviteiten. Daarbij horen zowel culturele als sportieve evenementen.

Mei

  • Delta Lloyd Regatta: Elk jaar in mei ontmoeten de beste zeilers ter wereld elkaar in Medemblik aan het IJsselmeer. De Medemblik Regatta duurt meerdere dagen en maakt deel uit van de EUROSAF Champions - Sailing Cup race series. Tijdens de regatta verandert het anders zo rustige kustplaatsje in een kleine evenementenmetropool.

Juni

  • Jazzfestival Enkhuizen: Het Jazzfestival in Enkhuizen heeft een lange geschiedenis en wordt sinds 1974 jaarlijks in juni gehouden. Vier dagen lang wordt de historische binnenstad van Enkhuizen omgetoverd tot een groot concertpodium waar musici uit de hele wereld hun kunsten vertonen.

Oktober

  • Bokbierfestival in Enkhuizen: Enkhuizen is ook gastheer van het jaarlijkse Bokbierfestival in oktober, dat het begin van de herfst inluidt. Voor het eerst in het seizoen wordt het sterke bockbier van de brouwerijen uit de omgeving geserveerd, traditioneel vergezeld van kleine hapjes.

Gastronomie

De restaurants rond het IJsselmeer zijn ideaal om u tegoed te doen aan de specialiteiten van de Friese keuken, vooral verse vis. In de Friese keuken komt de vangst van de dag samen met rustieke bijgerechten. Op het IJsselmeer is dat vaak snoekbaars, maar er zwemt ook paling en spiering rond. Deze gaan vergezeld van diverse koolsoorten, stevig bruin brood, aardappelen en sappig spek. Ook het gebak uit de regio is erg populair, zoals het in boter gebakken Ezelsooren of de Westfriese Kerbeltorte. Wie trek heeft in internationaal eten, komt tijdens zijn vakantie aan het IJsselmeer ook aan zijn trekken. Aan de oever bevinden zich restaurants met Franse, Arabische en Aziatische gerechten.

Beste tijd om te reizen

Het klimaat aan het IJsselmeer wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan, waardoor de winters zacht zijn en de zomers aangenaam warm, maar zelden heet. Temperaturen onder nul komen bijna nooit voor, zelfs niet in januari, waardoor het weer rond het meer veel vriendelijker is dan in andere delen van Midden-Europa. Uiterlijk in mei of juni naderen de thermometers de 20°C, voordat augustus de hoogste temperaturen van het jaar brengt, gemiddeld 22°C. Het water van het IJsselmeer wordt niet zo warm als de zee in Zuid-Europa, maar 20°C is mogelijk. Het hoogseizoen en waarschijnlijk de aangenaamste reistijd is van juni tot september.

Kamperen aan het IJsselmeer | ANWB Camping (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5959

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.